Monument

PlayPause

De Sint Willibrordkerk als monument

De Sint Willibrordkerk in Utrecht is een van de best bewaarde voorbeelden van de Utrechtse School in de neogotiek. De kerk ligt bijna onzichtbaar in het historische centrum. Bezoekers worden verrast door het bijzondere, volledig bewaard gebleven interieur met rijk beschilderde ramen en een groot Maarschalkerweerd kerkorgel. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van Alfred Tepe. De Sint Willibrordkerk is een nationaal rijksmonument en behoort tot het Europees architectonisch erfgoed.

Historie

De bouw van de kerk begon in 1875. In 1877 werd de kerk ingewijd. Daarna is tot 1891 verder gewerkt aan de inrichting en decoratie van de kerk. De kerk is voornamelijk gebouwd door het Utrechtse Kwartet: drie van hen zijn Duitsers en hebben hun scholing in de gotiek gekregen bij de afbouw van de gotische Dom in Keulen (1842-1880). De architect is Alfred Tepe, het houtsnijwerk – meubels, altaren, beelden – komt uit het atelier van de beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. De schilderingen op muren en gewelven zijn uitgevoerd door Chrétien Lindsen.

Bekijk de kaart